Ahlan wasahlan ke taman mawar berduri ^_^ puteri penyejuk_mata umi & baba tercinta..^_*

~ruangan taman mawar berduri yang dipagari dengan iman dan taqwa~

"ruangan taman untuk sang puteri berkongsi madah,pengalaman,cerita,ilmu dan lain-lain lagi"

Friday, April 1, 2016

Bismillahir rohmanir rohim..setelah lama menyepi inshaa ALLAH moga Allah pandu jari menaip ilmu yang bermanfaat


Alhamdulillah3x..
Maka nikmat tuhanmu mana lagi yang engkau ingin dustakan T_______T

Mengimbau kenangan lalu...
Aku digelar "Baby Pink Ukm"
Rentetan aku ditakdirkan lahir ketika Babaku terchenta belajar Sarjana Muda Undang-undang Syariah di UKM
Sejak kecill, aku suka sangat memakai baju pink itu...hingga kini masih segar di ingatanku bahu itu berwarna pink dan bertulisan putih UKM.. (ikut logik sungguh mustahil untuk ingatkan...namun, aku sangat suka baju itu T_T)

Selepas Spm..pernah la juga isi Upu ingin meneruskan pelajaran  ke menara gading dan selitkan UKM...namun belum ada rezeki..
Selepas Diploma Quran Sunnah di KUIS tercinta, mohon ingin meneruskan pelajaran ke UKM dan sangat yakin akan  dapat sebab orang kata pointer 3.7 ke atas in shaa Allah "confirm" dapat..
Namun, takdir suratan tertulis keputusan diplomaku tidak sampai ke Ukm..lalu Usim melamarku walaupun result tidak sampai ke Usim.. T_T
Sedih?? tipu tak sedih..namunn..Allah beri hadiah yang lebih baik dengan memberikan lamaran yang lebih baik iaitu tawaran ke University AL al-Bayt, Jordan..

Alhamdulillah aku Back For Jihad setelah grade dari Jordan dengan memiliki Ijazah Muda Usuluddin dan Falsafah dan Ijazah Quran bersanad torikoh as-Syatibiyyah..

Setibanya aku kembali ke tanah air, rezeki dari ALLAH memberi peluang aku berkhidmat menjadi guru ganti Bahasa Arab di SMK (A) Inanam ,Sabah yang merupakan sekolah lamaku dahulu.
Aku diberi kepercayaan mengajar guru bahasa Arab form1,2 dan 4..

Alhamdulillah3x sangat aku diberi kepercayaan dan peluang untuk berbakti kepada anak bangsaku di Sabah..Aku menjadi guru pengiring form 5 ke Keningau dan bas pelajar puta terbalik, aku menjadi guru latihan MTQ hiwar bahasa arab hingga peringkat negeri, melatih pelajar2x pertandingan2x MTQ, aku dapat anugerah sempena hari guru, anugerah ketika majlis sambutan hari raya Aidil fitri, hari sukan rumah MERAH ^_^ dan lain2x lagii.

Alhamdulillah3x.. setelah 2x Ukm menolak risikan dariku, kali ketiga Ukm sendiri melamarku untuk meneruskan Sarjana dalam Usuluddin dan Falsafah.. Aku terpaksa menolak lamaran UM yang terlebih dahulu telah melamarku T___________T

Sebelum menjejaki Ukm, aku sempat diberikan peluang untuk berbakti di Tadika Tunas Iman, Putatan dan berkesempatan membantu kelas Warithul Qurro' di Sabah dan di Sekolah Rendah Islam Al-Amin Bangi...

Dan tibalah cerita kisah tarbiyyahku di Bumi Tarbiyyah UKM..
Maafkan daku tidak pernah menukilkan warna-warni tarbiyahku di Bumi Tarbiyah 4 MUSIM 4 MANTIQAHku di Jordan kerna terlalu banyak sehinggakan aku tidak mampu berkongsi suka dan duka itu.. T_T

MASJID UKM
PERPUSTAKAAN TUN SERI LANANG
KOLEJ DATO ONN
 KULIAH FAKULTI PENGAJIAN ISLAM

Semua itu merakamkan 1001 cerita

Kelab Sahabat AQSA
KELAB SAHABAT MASJID
Menjadi wadah medanku berjuang..

Kelas Quran dan Arab (QUBA)
Antara titik muntalaqku di bumi Tarbiyah Ukm

BISMILLAH..........

Tuesday, November 17, 2015


Warithul Qurro ( Pewaris Al-Quran ) ^_^


DEFINISI ILMU TAJWID
Tajwīd (تجويد) dari segi bahasa bermaksud melakukan sesuatu dengan elok iaitu yang berasal dari perkataan Jawwada.
Pada istilah syarak, tajwid adalah ilmu yang boleh mengenalkan tempat bagi tiap-tiap huruf dengan memberi apa yang patut baginya dari segi sifat-sifat huruf itu seperti menyatakan dan menyembunyikan atau apa yang dimestikan bagi huruf-huruf itu dari sifat-sifat luar dari segi panjang, pendek, tebal, tipis dan sebagainya.
 
 
Hukum orang yang mempelajari Ilmu Tajwid adalah Fardhu Kifayah. Dan hukum mengamalkannya adalah Fardhu Ain. Dan umat Islam yang dapat membaca Al-Quran, wajib hukumnya belajar Tajwid, supaya terpelihara huruf, makhraj, ghunnah, dan Mad-nya
.
Dalil kewajiban membaca Al-Qur’an dengan tajwid adalah sebagai berikut:
1. Firman Allah SWT: “Dan bacalah Al-Qur’an dengan tartil.’’ [QS.73:4]
Imam Ali bin Abi Thalib menjelaskan arti tartil dalam ayat ini, yaitu mentajwidkan huruf-hurufnya dan mengetahui tempat-tempat waqaf.

Wednesday, April 15, 2015

bufy achik: Apply Master at UKM (2013/2014)

bufy achik: Apply Master at UKM (2013/2014): Hurmm.. Master? Master? Master? Umum kalau semua orang (especially) students undergrade tahu master boleh dibahagikan kepada dua, iaitu ke...

Monday, August 19, 2013

KisahTeladan: Antara Kisah Saad bin Abi Waqqas r.a

KisahTeladan: Antara Kisah Saad bin Abi Waqqas r.a: Antara Kisah Saad bin Abi Waqqas r.a Kisah Sa’ad Abi Waqas memang menarik kerana keimanan beliau setelah memeluk Islam serta kehebat...

Sirah Shahabat: Saad bin Abi Waqas | Bersama Dakwah

Sirah Shahabat: Saad bin Abi Waqas | Bersama Dakwah
Sepuluh Sahabat Yang Dijanjikan Masuk Syurga


Saiyyidina Abu Bakar As Siddiq r.a.
Khalifah Pertama, Teman Setia Yang Banyak Berkorban

Saiyyidina Umar Al Khattab r.a.
Khalifah Kedua, Pintar Membezakan Antara Haq dan Batil

Saiyyidina Uthman bin Affan r.a.
Khalifah Ketiga, Keperibadian Yang Sampai Malaikat Berasa Malu

Saiyyidina Ali bin Abi Talib r.a.
Khalifah Keempat, Singa Allah Yang Dimuliakan Wajahnya Oleh Allah

Saiyyidina Talhah bin Ubaidillah r.a.
Shahid Yang Hidup

Saiyyidina Zubair bin Al Awwam r.a.
Perajurit Allah Pengiring Rasulullah

Abdul Rahman bin Auf r.a.
Orang Yang Berniaga Dengan Allah

Saiyyidina Saad bin Abi Waqas r.a.
Pelempar Panah Pertama Pada Jalan Allah

Saiyyidina Ubaidah Amir bin Al Jarrah r.a.
Orang Kepercayaan Ummat Ini

Saiyyidina Said bin Zaid r.a.
Seorang Kekasih Kepada Allah Pengasih

Sumber Rujukan:
Sepuluh Yang Dijamin Masuk Syurga - susunan Syed Ahmad Semait



10 SAHABAT YANG DIJANJIKAN SYURGA


Assalamu'alaikum dan salam sejahtera semua. Apa khabar semua? Harap semua sihatlah hendaknya. InsyaALLAH. Hari ni aku nak kongsikan tentang kisah Para Sahabat r.hum pulak. Kehebatan tentang kisah dan diri mereka tu sendiri memang terlalu seronok diceritakan dan takkan luak walaupun diulang banyak kali. Kalau nak dilihatkan pada 'MAIN TITLE' yang terpampang kat atas tu, mesti ada yang dah mengetahui kisah yang ada disebaliknya. Tapi tak salah rasanya untuk berkongsi kembali perkara baik ni berulang-ulang kali. Mungkin di antara 10 orang yang sudah mengetahui terdapat 1 atau 2 orang yang masih tidak mengetahuinya. Mungkin ada jugak ada yang dah baca tapi sudah lupa atau ada yang sudah membacanya tapi langsung tak ambil pengajaran dan tauladan daripadanya.
Jadi untuk kali ini mari kita sama-sama mendalami dan simpankan azam/niat/tekad/cita-cita untuk mengikuti ataupun meniru serba sedikit sifat dan keperibadian mulia mereka. InsyaALLAH. Mana tahu ALLAH SWT akan pandang niat murni kita tu lalu kabulkan permintaan kita.

Tanpa membuang masa lagi. Marilah sama-sama kita lihat dan terokai siapakah Para Sahabat r.hum yang telah dijanjikan Syurga tersebut....



Siapakah dia sahabat-sahabat Rasulullah SAW yang telah pun dijamin syurga oleh ALLAH SWT sejak mereka masih di dunia lagi? Sama-samalah kita mengenali diri mereka yang amat bertuah ini. Sahabat Rasulullah SAW yang dijamin masuk syurga berdasarkan hadith berikut: Tercatat dalam 'ARRIYADH ANNADHIRAH FI MANAQIBIL ASYARAH' dari sahabat Abu Dzar r.a bahawa Rasulullah SAW masuk ke rumah Aisyah r.a dan bersabda: "Wahai Aisyah, inginkah engkau mendengar khabar gembira?" Aisyah menjawab : "Tentu, ya Rasulullah." Lalu Nabi SAW bersabda, "Ada sepuluh orang yang mendapat khabar gembira masuk syurga, iaitu : Ayahmu masuk syurga dan kawannya adalah Ibrahim, Umar masuk syurga dan kawannya Nuh, Utsman masuk syurga dan kawannya adalah Aku, Ali masuk syurga dan kawannya adalah Yahya bin Zakaria, Talhah masuk syurga dan kawannya adalah Daud, Azzubair masuk syurga dan kawannya adalah Ismail, Sa'ad masuk syurga dan kawannya adalah Sulaiman, Said bin Zaid masuk syurga dan kawannya adalah Musa bin Imran, Abdul Rahman bin Auf masuk syurga dan kawannya adalah Isa bin Maryam, Abu Ubaidah ibnu Jarrah masuk syurga dan kawannya adalah Idris a.s."


Kisah singkat 10 Sahabat Radhiallahu Ta'ala Anhum :-


  • Abu Bakar bin Abi Qohafah (As-siddiq) r.a, adalah seorang Quraisy dari kabilah yang sama dengan Rasulullah SAW, hanya berbeza keluarga. Bila Abu Bakar r.a berasal dari keluarga Tamimi, maka Rasulullah SAW berasal dari keluarga Hasyimi. Keutamaannya, Abu Bakar r.a adalah seorang pedagang yang selalu menjaga kehormatan diri. Ia seorang yang kaya, pengaruhnya besar serta memiliki akhlak yang mulia. Sebelum datangnya Islam, beliau adalah sahabat Rasulullah SAW yang memiliki karakter yang mirip dengan Rasulullah SAW. Belum pernah ada orang yang menyaksikan Abu Bakar r.a minum arak atau pun menyembah berhala. Dia tidak pernah berdusta. Begitu banyak kemiripan antara beliau dengan Rasulullah SAW sehingga tak hairan kemudian beliau menjadi khalifah pertama setelah Rasulullah SAW wafat. Rasulullah SAW selalu mengutamakan Abu Bakar r.a berbanding para sahabatnya yang lain sehingga nampak menonjol di tengah -tengah orang lain.
Rasulullah SAW bersabda : "Jika ditimbang keimanan Abu Bakar dengan keimanan seluruh umat nescaya akan lebih berat keimanan Abu Bakar." (HR. Baihaqi)

Al Quran pun banyak mengisyaratkan sikap dan tindakannya seperti yang dikatakan dalam firman-Nya, surah Al Lail ayat 5-7, 17-21. Surah Fushilat ayat 30. At Taubah ayat 40. Dalam masa yang singkat sebagai Khalifah, Abu Bakar r.a telah banyak memperbaharui kehidupan kaum muslimin, memerangi nabi palsu, dan kaum muslimin yang enggan membayar zakat. Pada masa pemerintahannyalah penulisan Al Quran dalam lembaran-lembaran dimulai.


  • Umar Ibnu Khattab r.a, ia berasal dari kabilah yang sama dengan Rasulullah SAW. Umar r.a masuk Islam setelah bertemu dengan adiknya Fatimah r.a dan suami adiknya Said bin Zaid r.a pada tahun keenam kenabian. Dan sebelum Umar r.a memeluk Islam, telah ada 39 orang lelaki dan 26 wanita yang memeluk Islam. Di sisi kaumnya Umar r.a dikenali sebagai seorang yang pandai berbincang, berdialog, memecahkan permasalahan serta berwatak kasar. Setelah Umar r.a masuk Islam, dakwah kemudian dilakukan secara terang-terangan. Begitupun di saat hijrah, Umar r.a adalah segelintir orang yang berhijrah dengan terang-terangan. Ia sengaja berangkat pada siang hari dan melewati rombongan Quraisy. Ketika melewati mereka, Umar r.a berkata, "Aku akan meninggalkan Mekah dan menuju Madinah. Siapa yang ingin menjadikan ibunya kehilangan puteranya atau ingin anaknya menjadi yatim, silakan menghalang aku di belakang lembah ini!" Mendengar perkataan Umar r.a tak seorang pun yang berani mencegah Umar r.a. Banyak pendapat Umar r.a yang dibenarkan oleh ALLAH SWT dengan menurunkan firman-Nya seperti saat peristiwa kematian Abdullah bin Ubay, ataupun saat penentuan perlakuan terhadap tawanan perang Badar, pendapat Umar dibenarkan ALLAH dengan turunnya ayat 67 surat Al Anfal.
Sebagai khalifah Islam yang kedua, Umar adalah seorang yang sangat menitikberatkan kesejahteraan rakyatnya, sampai setiap malam ia berkeliling kerana khuatir masih ada yang belum dipenuhi keperluannya. 



  • Utsman bin Affan r.a. Terdapat sebuah Hadith yang menggambarkan keperibadian Utsman r.a: "Orang yang paling berkasih sayang di antara ummatku adalah Abu Bakar, dan paling teguh dalam menjaga ajaran ALLAH adalah Umar, dan yang paling bersifat pemalu adalah Utsman." (HR Ahmad, Ibnu Majah, Al Hakim, At Tirmidzi). 
Utsman r.a adalah seorang yang sangat dermawan. Dalam sebuah persiapan pasukan, pernah Utsman r.a yang membiayainya seorang diri. Setelah kaum muslimin berhijrah. Di saat menhadapi kesulitan air, Utsman telah yang membeli sumur dari seorang Yahudi untuk kepentingan kaum muslimin. Pada masa kepemimpinannya Utsman r.a merintis penulisan Al Quran dalam bentuk mushaf. Dari lembaran-lembaran yang mulai ditulis pada masa pemerintahan Khalifah Abu Bakar r.a.



  • Ali bin Abi Talib r.a, merupakan sepupu Rasulullah SAW dan kanak-kanak pertama yang masuk Islam. Beliau yang menggantikan posisi Rasulullah SAW di tempat tidurnya saat Baginda berhijrah. Semasa berlakunya perang Badar, Ali r.a menumpaskan seorang jaguh Quraisy iaitu Walid ibni Utba. Beliau mengahwini Fatimah r.a, anak Rasulullah SAW. Ketika itu beliau berumur 25 tahun dan Fatimah berumur 18 tahun. Kerana kemiskinannya Ali r.a menjual baju besi perangnya untuk dijadikan mahar. Walaupun begitu para sahabat lain seperti Saidina Abu Bakar, Saidina Umar, Saidina Utsman dan Saidina Abdurrahman bin Auf berbesar hati mengeluarkan perbelanjaan majlis perkahwinan kedua pengantin itu demi memuliakan Rasulullah SAW, kekasih yang amat mereka cintai.

  • Talhah bin Ubaidillah r.a yang pada perang Uhud terkena lebih dari tujuh puluh tikaman atau panah serta jari tangannya putus. Namun Talhah r.a yang sangat berani dan kuat inilah yang menjadi perisai melindungi Rasulullah S.A.W di saat-saat genting, beliau memapah Rasulullah S.A.W yang tubuhnya telah berdarah menaiki bukit Uhud yang berada di hujung medan pertempuran saat kaum musyrikin pergi meninggalkan medan peperangan kerana menganggap bahawa Rasulullah SAW telah wafat. Saat itu Talhah r.a berkata kepada Rasulullah SAW, "Aku tebus engkau ya Rasulullah dengan ayah dan ibuku." Nabi SAW tersenyum seraya berkata, "Engkau adalah Talhah kebajikan." Sejak itu beliau mendapat julukan Burung Helang hari Uhud. Rasulullah SAW pernah berkata kepada para sahabatnya, "Orang ini termasuk yang gugur dan barang siapa yang senang melihat seorang yang syahid berjalan di muka bumi maka lihatlah Talhah."

  • Azzubair bin Awwam r.a adalah sahabat karib Talhah r.a. Beliau memeluk Islam pada usia 15 tahun dan berhijrah pada usia 18 tahun. Dengan seksaan yang dia terima dari pakciknya sendiri. Kepahlawanan Azzubair ibnu Awwam r.a terlihat dalam perang Badar saat ia berhadapan dengan Ubaidah bin Said Ibnul Ash. Azzubair ibnu Awwam r.a berhasil menombak kedua matanya sehingga akhirnya ia tersungkur tak bergerak lagi, hal ini membuat pasukan Quraisy ketakutan.
Rasulullah sangat mencintai Azzubair ibnu Awwam r.a. Beliau pernah bersabda, "Setiap nabi memiliki pengikut pendamping yang setia (hawari), dan hawariku adalah Azzubair ibnu Awwam." 
Azzubair ibnu Awwam r.a adalah suami Asma binti Abu Bakar r.a yang menghantarkan makanan pada Rasulullah SAW saat Baginda berhijrah bersama ayahnya. Pada masa pemerintahan Umar r.a, saat panglima perang menghadapi tentera Romawi di Mesir. Amr bin Ash r.a meminta bala bantuan pada Amirul Mukminin. Umar r.a mengirimkan 4000 tentera yang dipimpin oleh 4 orang panglima, dan ia menulis surat yang isinya, "Aku mengirim empat ribu tentera bantuan yang dipimpin oleh 4 orang sahabat terkemuka dan masing-masing bernilai 1000 orang. Tahukah anda siapa empat orang panglima itu? Mereka adalah Ubadah ibnu Assamit, Almiqdaad ibnu Aswad, Maslamah bin Mukhalid, dan Azzubair bin Awwam." Demikianlah dengan izin Allah, pasukan kaum muslimin berhasil meraih kemenangan. 



  • Abdurrahman bin Auf r.a, adalah seorang pedagang yang berjaya. Namun saat berhijrah dia meninggalkan semua harta yang telah dia usahakan sekian lama. Namun selepas berhijrah ke Madinah, beliau kembali menjadi seorang yang kaya raya. Dan saat beliau meninggal, wasiat beliau adalah agar setiap peserta perang Badar yang masih hidup mendapat 400 dinar. Sedangkan yang masih hidup saat itu hanya sekitar 100 orang, termasuk Ali r.a dan Utsman. r.a. Beliau pun berwasiat agar sebahagian hartanya diberikan kepada Ummahatul muslimin, sehingga Aisyah r.a berdoa: "Semoga Allah memberi minum kepadanya air dari mata air Salsabil di syurga."

  • Saad bin Abi Waqqash r.a. Beliau adalah orang yang mula-mula melepaskan anak panah pertama dalam membela agama ALLAH dan juga orang yang mula-mula terkena anak panah. Seorang yang keislamannya sangat dikecam oleh ibunya, namun tetap tabah, dan kukuh pada keIslamannya. Saad bin Abi Waqqash r.a memeluk Islam sewaktu berusia l7 tahun, dan keislamannya termasuk yang terdahulu di antara para sahabat. Hal ini pernah diceritakannya sendiri, katanya:
"Pada suatu saat saya beroleh kesempatan termasuk 3 orang pertama yang masuk Islam." 
Maksudnya bahawa beliau adalah salah seorang di antara tiga orang yang paling awal masuk Islam. Sesungguhnya Saad bin Abi Waqqash r.a adalah pakcik Nabi SAW juga. Kerana dia adalah dari Bani Zuhrah sedangkan Bani Zuhrah adalah keluarga Aminah binti Wahab, ibunda Rasulullah SAW. 



  • Said bin Zaid r.a, beliau adalah adik ipar Umar r.a. Adalah orang yang dididik oleh seorang ayah yang beroleh hidayah Islam tanpa melalui kitab atau nabi mereka seperti halnya Salman Al Farisi r.a, dan Abu Dzar Al Ghifari r.a. Banyak orang yang lemah berkumpul di rumah mereka untuk memperoleh ketenteraman dan keamanan, serta penghilang rasa lapar, kerana Said bin Zaid r.a adalah seorang sahabat yang sangat dermawan dan murah hati.

  • Abu Ubaidah Ibnu Jarrah r.a, yang akhirnya terpaksa membunuh ayahnya saat perang Badar sehingga ALLAH menurunkan ayat Quran surah Al Mujadilah ayat 22. Begitupun dalam perang Uhud, Abu Ubaidahlah yang mencabut besi tajam yang terlekat pada kedua rahang Rasulullah SAW, dan dengan berbuat begitu beliau rela kehilangan giginya. Abu Ubaidah r.a mendapat gelaran dari Rasulullah SAW sebagai pemegang amanah umat, seperti dalam sabda Baginda: "Tiap-tiap umat ada orang pemegang amanah, dan pemegang amanah umat ini adalah Abu Ubaidah Ibnu Jarrah."
Begitulah serba sedikit kisah dan keperibadian 10 sahabat yang telah dijamin masuk syurga oleh ALLAH SWT dan Rasul-Nya SAW di atas sumbangan dan pengorbanan besar mereka terhadap Islam. Mudah-mudahan kita semua mendapat iktibar dan pedoman untuk mengikuti jejak langkah mereka semua. InsyaAllah. Aamin...

Tuesday, July 30, 2013

~ HADIS 13 ( PERSAUDARAAN IMAN & ISLAM - المحبة )
(( عن أبي حمزة أنس بن مالك رضى الله عنه خادم رسول الله صلى الله عليه وسلم قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : لا يؤمن أحدكم حتى يحب لأخيه ما يحب لنفسه ))
= Daripada Abu Hamzah Anas bin Malik r.a. pembantu Rasulullah s.a.w katanya: Berkata Rasulullah s.a.w. " Tidak beriman seseorang kamu sehinggalah dia mengasihi untuk saudaranya apa yang dia kasih untuk dirinya sendiri ".
(Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim. Hadis ini telah dikeluarkan oleh Bukhari di dalam kitab "Iman", bab " Daripada iman juga ialah seseorang mengasihi untuk saudaranya sesuatu yang dia kasihi untuk dirinya". Hadis nombor ; 13.
~HADIS 12 DARIPADA SYARAH HADIS 40 IMAM NAWAWI ~
(( عن أبي هريرة رضى الله عنه قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : من حسن إسلام المرء تركه ما لا يعنيه ))
= " Daripada Abu Hurairah r.a katanya: " Rasulullah s.a.w telah bersabda : " Di antara kesempurnaan Islam seseorang ialah dia meninggalkan sesuatu yang tidak berkaitan dengannya. "
( Hadis Hasan, diriwayatkan oleh Tirmizi , Bab: Zuhud ( "orang yang bercakap sesuatu yang tidak ada kena-mengena dengannya) , Nombor hadis: 2318.

Thursday, July 25, 2013

حاسوب 2


 نظام إدارة قواعد البيانات DBMS

 Pangkalan data: adalah koleksi jadual yang mempunyai kaitan dengan satu sama lain
  DBMS.



  • قواعد البيانات : هي عبارة عن مجموعة من الجداول التي لها علاقة مع بعضها.
  • يتم حجز مكان في الذاكرة لكل قاعدة بيانات، بحيث يتم تخزين الكائنات المختلفة داخل هذه المساحة.
  • فمثلا نقوم بإنشاء قاعدة بيانات تحتوي 3 جداول بحجز مساحة في الذاكرة تحتوي هذه الجداول. أي نخزن أربع ملفات. واحد لقاعدة البيانات و 3 للجداول.
  • نظام إدارة قواعد البيانات: هو نظام يخزن البيانات على شكل جداول ويعرضها بطريقة سهلة بحيث يتم استرجاع و إضافة وتعديل و حذف البيانات من خلاله.
Pangkalan data: adalah koleksi jadual yang mempunyai kaitan dengan satu sama lain.
Adakah menempah tempat dalam ingatan bagi setiap pangkalan data, supaya objek yang berlainan disimpan di dalam ruang ini.
Sebagai contoh, kita mewujudkan pangkalan data yang mengandungi 3 jadual buku dalam ruang memori yang mengandungi jadual ini. Mana-mana kedai empat fail. Satu pangkalan data dan 3 jadual.
Sistem pengurusan pangkalan data: adalah satu sistem yang menyimpan data dalam bentuk jadual dan memaparkan dalam cara yang mudah supaya ia diambil dan menambah, mengubah dan memadam data dari itu.